Ce este insolventa?

Insolventa este acea stare a patrimoniului unei societati care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor scadente. Astfel spus, atunci cand debitorul nu mai are sume “cash” cu care sa poata plati datoria ajunsa la scadenta, el se afla in stare de insolventa. Aceasta stare nu înseamna ca in patrimoniul societatii nu se afla active sau bunuri ce pot fi valorificate pentru stingerea datoriei.

De multe ori, starea de insolventa este confundata cu starea de faliment. Pentru a se înţelege mai bine diferenţa dintre cele două noţiuni faliment – insolvenţă care pentru cei mai mulţi dintre neprofesioniştii dreptului par a fi sinonime trebuie reţinute următoarele:

Un debitor ajuns în stare de insolvenţă are posibilitatea, dacă întruneşte anumite condiţii expres prevăzute de lege, să intre într-o fază de reorganizare a activităţii, pe baza unui plan aprobat de creditori şi confirmat de judecătorul sindic.Dacă activitatea astfel reorganizată este profitabilă şi permite plata tuturor creanţelor , conform termenelor şi condiţiilor stabilite în plan, atunci debitoarea iese din starea de insolvenţă, îşi menţine personalitatea juridică, urmand sa işi desfăşoare activitatea în continuare fără intervenţia administratorului judiciar sau a judecătorului sindic.

Dacă activitatea reorganizată nu respectă planul atunci debitoarea iese din faza de reorganizare şi intră în faliment. În acest moment activitatea debitoarei trece sub comanda lichidatorului judiciar, care va proceda la evaluarea bunurilor şi valorificarea lor  urmând a plăti creanţele din sumele astfel încasate.

După finalizarea procedurii de valorificare a bunurilor, debitoarea va fi radiată din registrul în care este înmatriculată, deci îşi va înceta existenţa.